Goed om weten

VOOR EEN STRIJDBARE EN POLITIEK ZELFSTANDIGE CHRISTELIJKE ARBEIDERSBEWEGING

Red de Solidariteit

Voor wie meer inzicht wil krijgen op de samenhang tussen het huidig debat over de staatshervorming en de verborgen economische agenda van de Vlaamse werkgevers kunnen wij nog steeds de zeer informatieve presentatie aanraden op de website van Red De Solidariteit 'Opinie' tekst: Jan Vandeputte en Bart Meuleman, 'Splitsen: in wiens Belang?'

Voor uw gemak namen wij hem hier nog eens over:

1 reacties:

Op 5 september 2008 om 08:34 , Blogger Erik Van Laecke zei...

België laten basten is niet in het belang van de Vlamingen.

Ook deze presentatie gaat uit van transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel.
Het speelt daarbij in op wat we als Vlamingen al jarenlang horen, namelijk dat wij belang hebben bij een splitsing van het land. Diegenen die het behoud van de solidariteit binnen België vragen worden daarmee in de hoek geduwd van zij die akkoord gaan met het leegmelken van Vlaanderen ten voordele van Wallonië.

Niemand durf het blijkbaar aan om dit te door prikken; zelfs de presentatie gaat daar van uit. Uiteraard kunnen de Vlamingen stellen dat de inwoners woonachtig in Vlaanderen goed zijn voor zo’n 64,47% van de inkomsten van de sociale zekerheid, en wellicht ook een ongeveer even groot deel van de belastingen.
Deze redenering heeft zijn waarde, maar zeker niet de enige die men kan maken.

Indien men er vanuit gaat dat de Brusselaars massaal zouden kiezen om bij Vlaanderen te komen en Wallonië alleen verweest achtergelaten zou worden, zou die redenering misschien nog opgaan ook, maar wie gelooft nu dat de Brusselaars – met het FDF als toonzetters – voor Vlaanderen zouden kiezen, persoonlijk heb ik daar zeer sterke twijfels bij.

Men moet dus in Vlaanderen ook ernstig rekening houden, dat het wel eens anders zou kunnen uitdraaien en de internationale regels zeggen dat men de bedrijfsvoorheffing (het gros van de belastingen) en de sociale zekerheidsbijdragen betaalt in het land waar men werkt. Als ik van deze redenering vertrek dan ontvangt Vlaanderen slechts 53,10% van de sociale zekerheidsinkomsten … willen de Warandegroep en andere Vlaamse denktanks hun rekenwerk eens opnieuw doen?

Daarmee is wellicht vooral bewezen dat je met cijfers alles kunt bewijzen, maar ik vind het toch absoluut noodzakelijk – hoe solidair ik ook wil zijn met elkeen – dat de Vlamingen eens gaan beseffen dat de logica van het profijt enkel op gaat als men zelf ook de spelregels mag bepalen.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage